Mantelzorgwoning: Compact & Comfort

Is een mantelzorgwoning iets voor jou?

Mantelzorgwoningen winnen aan populariteit in Nederland, en terecht. Ze bieden een slimme oplossing voor de groeiende behoefte aan zorg voor ouderen.

Een mantelzorgwoning is een compacte woning die op het terrein van een bestaande woning wordt geplaatst, speciaal ontworpen voor de mantelzorger. Zo kan deze op korte afstand wonen en directe ondersteuning bieden aan degene die zorg nodig heeft.

Mantelzorgwoningen brengen voordelen met zich mee voor zowel de mantelzorger als degene die zorg ontvangt. Voor de mantelzorger betekent het een nabije en gemakkelijke zorgverlening. Voor degene die zorg nodig heeft, biedt het de mogelijkheid om in een vertrouwde omgeving te blijven wonen, terwijl ze toch de nodige ondersteuning krijgen.

Belangrijke voordelen van een mantelzorgwoning

  • Nabijheid: De mantelzorger hoeft niet ver te reizen om hulp te bieden.

  • Privacy: De woning staat los van de hoofdwoning, waardoor beide partijen hun privacy behouden.

  • Zelfstandigheid: Degene die zorg nodig heeft, kan zijn eigen leven leiden met de geruststellende wetenschap dat hulp slechts een oproep verwijderd is.

Mantelzorgwoningen zijn de perfecte symbiose van zelfstandig wonen en zorgverlening. Ze bieden een ideale balans tussen persoonlijk contact en privacy. Daarbij stralen MUBE-woningen een warme, huiselijke sfeer uit, waarbij verbinding met de natuur centraal staat.

Download de brochure!
mube-60L-brochure-preview
Algemene Brochure

Waarom kiezen voor MUBE?

Stijlvol

Associeer jij prefab woningen met ongezellige huizen van lage kwaliteit? Niet de prefab woningen van MUBE! Een belangrijk kenmerk van onze houten woningen zijn de grote raampartijen, die veel daglicht binnenlaten. Zo stimuleren we het gevoel van verbondenheid met de natuur.

Volledige oplevering

MUBE houten woningen worden compleet geleverd, inclusief afwerking met eco-vriendelijk materiaal, ingebouwde elektrische stroom- en verwarmingspunten, en diverse extra opties zoals zonnepanelen en een volledig ingerichte keuken.

Like minded partners

MUBE werkt samen met partners die, net als wij, geloven dat groen gelukkig maakt. In onze manier van werken stellen we eerlijk handelen voorop, zowel voor mens als natuur.

Heb je een vergunning nodig?

Voor een mantelzorgwoning heb je geen vergunning nodig als deze voldoet aan bepaalde voorwaarden. De MUBE-mantelzorgwoningen voldoen aan deze voorwaarden. Wil je de woning gebruiken voordat er mantelzorg nodig is? Dan heb je wel een vergunning nodig. Wij kunnen je ondersteunen in dit traject.

Wij adviseren jou graag. Neem contact met ons op en we zoeken voor jou uit wat de mogelijkheden zijn.

Welke richtlijnen gelden voor een mantelzorgwoning?
  • Om aan de slag te gaan, moet de mantelzorgwoning voldoen aan het Bouwbesluit. Dit besluit stelt eisen aan veiligheid, gezondheid, milieu en isolatie.
  • De plaatsing van een mantelzorgwoning is alleen toegestaan voor intensieve zorg. De gemeente kan vragen om een verklaring van een huisarts, wijkverpleegkundige of een andere sociaal-medisch adviseur.
  • Een mantelzorgwoning met als doel pre-mantelzorgwonen is niet toegestaan zonder vergunning.
  • Zowel de mantelzorger als degene die zorg ontvangt, mogen in de mantelzorgwoning wonen.
  • De mantelzorgwoning mag bewoond worden door één huishouden van maximaal twee personen. Minstens één persoon van dit huishouden verleent of ontvangt mantelzorg.
  • Alleen de begane grond mag worden gebruikt als leefruimte. Gelukkig zijn onze MUBE’s allemaal gelijkvloers, dus dit vormt geen probleem.
  • De plaatsing van de mantelzorgwoning is alleen toegestaan op een achtererf dat is bestemd voor wonen.
  • Een mantelzorgwoning mag een maximale oppervlakte van 100 m2 hebben.

Hoe gaan we te werk

Stap 1: Vrijblijvend adviesgesprek.

Samen met een van onze adviseurs bespreken we de mogelijkheden.

Stap 2: Inspiratieterrein bezoeken of brochures bekijken.

Wij hebben altijd inspiratiewoningen staan zodat u deze zelf kunt ervaren. Daarnaast hebben we verschillende brochures.

Stap 3: Haalbaarheidscheck

Nadat uw wensen in kaart zijn gebracht, zal onze projectmanager onderzoeken welke mogelijkheden er zijn.
Wij helpen jou graag aan een houten prefab woning

Of het nu gaat om een uitbreiding van je huidige woning, een vakantieverblijf in eigen tuin, of een zorgwoning, MUBE houten woningen bieden je flexibiliteit en passen zich aan jouw behoeften aan. Wij vertellen je graag alles over de mogelijkheden en prijzen van de prefab MUBE.

Spaces built by
mother nature

Deze MUBE is standaard uitgerust met:

  • Dampopen houtskeletbouw wanden van gecertificeerd hout, onder STIP, PEFC of FSC-claim, compleet geïsoleerd met biobased houtwol
  • Wand- en vloerafwerking bestaande uit eco vriendelijk plaatmateriaal met minimale toevoeging van formaldehyde lijmstof
  • Houten Oregon Pine kozijnen, beglazing HR ++ en SKG** veiligheidssloten
  • Uniek takkenraam
  • Gevelafwerking bestaande uit thermisch verduurzaamd grenen
  • Volledig geconnecteerde Smart-home uitvoering
  • Benodigde aansluitingspunten in keukenruimte
  • Elektrische verwarmingen
  • Volledig ingerichte badkamer
  • Koud- en warmwatervoorziening met afvoer voor badkamer en toilet
  • Vlonder
  • Nestgelegenheid
Vragen over de aanschaf van een MUBE houten woning?

De doorlooptijd van de standaard MUBE (zonder eventuele opties) in de fabriek bedraagt 8 tot 14 weken. Afhankelijk van de gekozen opties en afwerkingen kan deze tijd oplopen. Daarnaast dien je (mogelijk) rekening te houden met de tijd die nodig is voor de zaken die op de plaatsingslocatie nodig zijn (fundering, aansluitingen) en, indien van toepassing, de doorlooptijd voor een omgevingsvergunning.

We zijn flexibel en denken graag met je mee over aangepaste planningen. 

De MUBE wordt verankerd op een stabiele en voldoende draagkrachtige ondergrond. Dat kunnen betonplaten (stelconplaten) zijn of schroefpalen. Graag stellen wij in overleg vast welke funderingsvoorzieningen benodigd zijn en uiteraard zijn we graag bereid om hierin te adviseren.

Desgewenst kunnen wij dit natuurlijk verzorgen.

Of de MUBE vergunningsplichtig is, is afhankelijk van de lokaal geldende eisen en van het gekozen model. Als een vergunning vereist is (dat is niet altijd het geval), dan dien je rekening te houden met kosten en doorlooptijd voor een (omgevings) vergunning. En met de kosten voor indiening en leges.

Voor jouw MUBE is uiteraard een elektra aansluiting nodig en, afhankelijk van het gekozen model, zijn aansluitingen nodig voor water en riool. En dient een keuze gemaakt te worden in de wijze van afvoer van hemelwater. Vaak kunnen elektra, water en riool op een bestaande aansluiting. Als een zwaardere aansluiting of zelfstandig gebruik nodig zijn, dan kan een groepenuitbreiding, aanpassing van riool of waterleiding of losse aansluiting noodzakelijk zijn. Samen met onze installateur kunnen wij je hierin adviseren en desgewenst kunnen we dit natuurlijk verzorgen.

De module, of modules, afhankelijk van het gekozen model, worden per module gehesen en gemonteerd op de aanwezige fundering en hierna aangesloten. Dit is afhankelijk van het type MUBE dat je gekozen hebt. Aansluitend worden de laatste afwerkingen op locatie gerealiseerd.

De plaatsing op locatie geschiedt met een kraan. De kosten hiervoor zijn afhankelijk van de bereikbaarheid van de plaatsingslocatie. Graag stellen wij in overleg met jou de mogelijkheden en kosten hiervoor vast.

Wij gaan hier graag over met je in gesprek en maken dan een persoonlijk stappenplan.

De constructie van de MUBE is ontworpen voor een levensduur van vijftig jaar. Ook de rest van de MUBE zal dat halen bij goede plaatsing, gebruik en onderhoud. Voor onderhoud geldt uiteraard dat er ook binnen vijftig jaar al delen vervangen zullen worden. Dat alles is niet anders dan bij een conventioneel/traditioneel gebouw.

Waarom nu?

Tijd voor slimmer, schoner en natuurvriendelijker – biobased – bouwen.
De vraag naar woon- en werkruimte in Nederland is overspannen. Nederland heeft behoefte aan inbreiding en de vervuilende, traditionele bouw wordt aan banden gelegd.

De huidige manier van bouwen is vervuilend en inefficiënt. Het bouwen zelf en de productie van bouwmaterialen is vervuilend, kost energie en put onze aarde uit.

Tijd voor gezondheid
De maatschappij vraagt veel van ons. Vaak meer dan we denken. Door verbonden te blijven met elkaar en met de natuur creëren we een wereld waarin we bewust, gezond en gelukkig zijn.

“Gezondheid” heeft in deze context een diverse betekenis, waaronder gezonde mensen, gezonde samenlevingen en een gezond milieu. Onze biofilisch ontworpen MUBE’s met het gebruik van biobased materiaal kunnen ons helpen gezonder te worden in al deze facetten.

Bekijk ook deze MUBE’s